Općenito

KK Hiperion je sportska udruga osnovana je 1986. godine, a u strukonom savezu registrirana 1987. Od tada i djeluje u istočnom dijelu Parka Maksimir, te trenutno skrbi za 15-ak školskih i sportskih konja. Od svog osnutka KK Hiperion je stavio naglasak na odgoj mladih konja i jahača te s ponosom možemo istaknuti kako smo u proteklom razdoblju ostvarili čitav niz zapaženih sportskih rezultata u preponskom, daljinskom i military jahanju.

Suradnjom s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kontinuirano vršimo stručne edukacije za studente spomenutog fakulteta, a sada smo u procesu stvaranja uvijeta za provedbu programa terapijskog jahanja namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju.

Godine 1990. i 1991. Uspješno smo podučavali pitomce policijske konjičke jedinice.

KK Hiperion ponosan je na činjenicu da su na našim konjima alkari jahali alku 1990. jer je u to vrijeme Viteško alkarsko društvo bilo pod zabranom JNA, i što su ti isti konji 15.1.1992. donijeli hrvatski zastavu na Trg bana Jelačića u sklopu ceremonije kojom je proslavljeno službeno priznanje i neovisnost Hrvatske od Jugoslavije od strane Europske unije. U to doba članovi kluba su bili general bojnik Ante Zorislav Roso te pukovnik Imra Agotić. .

Programom KK Hiperion, prihvačenim od strane resornog Ministarstva, pod vodstvom kineziološkog fakulteta, proveden je program edukacije kadrova u konjičkom sportu u lipnji 1991 u Olimpijskom centru Bjelolasica.

Pod pokroviteljstvom poglavarstva grada Zagreba 4 godine zaredom (1992-1995), KK Hiperion uspješno je organizirao Hrvatski konjički Sabor i ugostio sva imena važna za konjički sport, a interes za isti iskazalo je nekoliko tisuća posjetioca. Hrvatski konjički Sabor zamišljen je kao izložba svih konja, bez obzira na pasminu, vrijednost, namjenu, a prvi je održan 1992. u Maksimiru, a sudjelovalo je 180 konja. Sabor je postupno obogaćivan, primjerice, ocjenjivanjem konja, održavanjem turnira, nastupom četveroprega, likovnom kolonijom, izložbom slika.

Military je vrhunac vještine jahanja. Prvo natjecanje organizirano je 1993. u Umagu, gdje se održavalo sljedećih pet godina i imalo je status poput teniskog ATP-turnira. Godine 2001. održano je u Sinju, a 2004. u Iloku. U Zagrebu u Maksimiru 1.svibnja 2007. natjecanje u military jahanju bio je veliki sportski događaj koji je okupio 35.000 gledatelja koji su zdušno bodrili 36 jahača iz Njemačke, Austrije i jednog iz Hrvatske uz stazu kroz maksimirsku šumu, a snimka natjecanja prikazivala se na Eurosport-u slijedeće tri godine.

Prema programu KK Hiperion, Hrvatski konjički savez ustrojio je disciplinu daljinskog jahanja. Prvo natjecanje u daljinskom jahanju organizirao je KK Hiperion, a održano je 2006. u Barbanu u Istri i otada je razvoj nezaustavljiv.

Kad je riječ o humanitarnim priredbama, nezaboravna je kazališna predstava „Vitez Juraj“ koju 1989. godine u Maksimiru organizirao KK Hiperion za djecu iz Doma u Nazorovoj i u kojoj su nastupili poznati glumci: Bobi Marotti, a u ulozi viteza na konju Duško Valentić. KK Hiperion organizirao je konjičke priredbe cilju populariziranja konjičkog sporta: Zagreb (igralište NK Trnje), općina Berek, Levanjska varoš (kod Đakova), Umag, Pula, Žminj, Sinj, Barban, Medulin…

Skraćeni naziv:KK HIPERION ZAGREB
Adresa sjedišta:Fakultetsko Dobro 7/2
Pošta i mjesto:10000 Zagreb
Županija:Grad Zagreb
Račun se vodi kod:ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D. 51000 Rijeka, Jadranski Trg 3a
Broj računa:IBAN  HR4824020061100906872
OIB:39779961423
Djelatnost:Djelatnosti sportskih klubova
Zastupnici:Pascal Renard – predsjednik
 Mirjana Renard – tajnik i glavni trener